Ιδανική ανακαίνιση

anakainisi diamerismatos 1Box in a Box

Διάκριση του project `Box in a box` στο διαγωνισμό «Ιδανικη ανακαίνιση 2013» που διοργάνωσαν η εταιρεία Demand και το Designlab. Η πρόταση παρουσιάστηκε στην έκθεση «Ιδανική ανακαίνιση_Ιδέες και οικονομικές λύσεις για την ανανέωση χώρων» το Φεβρουάριο του 2013 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Στόχος του διαγωνισμού: η πρόταση καινοτόμων λύσεων οικονομικής ανακαίνισης.

Το συγκεκριμένο concept καταφέρνει να μετασχηματίσει έναν πολύ στατικό και απρόσωπο χώρο, αυτό του τυπικού δυαριού, σε ένα χώρο του οποίου η μορφή καθορίζεται τελικά από την προσωπικότητα του χρήστη και τον τρόπο που θέλει να το βιώσει. Σαν κομμάτι του ιστού της πόλης, διατηρεί το αστικό του ύφος, αλλά κρατώντας μόνο τις σύγχρονες ποιότητες των υλικών, τις απλές γραμμές και την απλότητα στις κινήσεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την επιθυμία και την προσωπική πρωτοβουλία, ποιότητες τις οποίες η σύγχρονη – μεταπολεμική δόμηση έχει απαρνηθεί. Δίνει απάντηση στο ζητούμενο της επανάχρησης των χώρων και προτείνει ένα νέο τρόπο επανεπένδυσης στην κατοικία χωρίς να προκαλεί περιβαλλοντική επιβάρυνση. Αποτελεί πρόταση για έναν πιο οικονομικό τρόπο διαβίωσης, αφού πλέον ακόμα και δύο άτομα μπορούν να μείνουν άνετα σε ένα δυάρι με πολλαπλάσιους αποθηκευτικούς χώρους, απολαμβάνοντας ποικίλες δραστηριότητες.

Στη συγκεκριμένη πρόταση, αναδιαμορφώνουμε κάθε φορά την κάτοψη ανάλογα με τις δραστηριότητες που επιθυμεί και έχει ανάγκη ο χρήστης να αναπτύξει. Αυτή η ευελιξία και η δυνατότητα αναπροσαρμογής του χώρου, επιτυγχάνεται με τη δημιουργία τεσσάρων κινητών κουτιών, τα οποία κινούνται σε ράγες προς δύο κατευθύνσεις στο χώρο, παρέχοντας έτσι στο χρήστη τη δυνατότητα να αξιοποιήσει το διαμέρισμά του όπως εκείνος επιθυμεί τη δεδομένη στιγμή, ανάλογα με τις ανάγκες του. Παράλληλα, αποτελούν αποθηκευτικούς χώρους, οι οποίοι πλέον παρουσιάζονται σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με αυτούς που θα παρείχε ένα τυπικό δυάρι. Μοναδικός χώρος αποκλειστικής χρήσης με σταθερά χωρίσματα, είναι το λουτρό.

Όπως είπε ο Albert Einstein, «από την κρίση γεννιέται η εφεύρεση, η ανακάλυψη και οι μεγάλες στρατηγικές : γεννιέται η δημιουργικότητα»